Cum să alegi cel mai bun aparat de vidat pentru bucătăria ta?

De multe ori vrem să păstrăm alimentele cât mai proaspete şi pe o perioadă mai mare de timp. Aparatele de vidat pentru acasă sunt echipamentele de care avem nevoie ca să prelungim perioada de valabilitate a alimentelor şi să le depozităm în condiţii de siguranţă.

Alimentele sunt vidate în pungi de plastic speciale şi pot fi puse în frigider sau în congelator fără probleme. Sigilarea ermetică permite păstrarea proprietăţilor nutritive şi prospeţimea, mirosul, textura alimentelor pe o perioadă mult mai lungă de timp.

Economiseşti timp cu aparate de vidat pentru acasă, dar şi bani, poţi vida şi alimente, ingrediente marinate, ai siguranţă alimentară şi igiena la cele mai înalte standarde dacă începi să foloseşti aparatele de vidat, previi şi risipa alimentară. Locul ocupat de alimente se reduce dacă le videzi, dispar mirosurile neplăcute.

Alegerea corectă a aparatului de vidat pentru bucătăria ta

Ce criterii vei lua în considerare când trebuie să alegi cel mai bun aparat de vidat pentru bucătăria ta?

 • Tipul aparatelor de vidat

Ai la dispoziţie aparate de vidat cu senzori, care determină timpul estimat pentru vidare, aparate cu reglarea timpului de vidare. Cele mai bune variante sunt cele cu senzori pentru că vor fi foarte simplu de folosit şi nu va trebui să alegi mereu timpul de vidare.

Discutăm şi despre aparate de vidat cu cuvă, mai mari, aparate de vidat cu clemă, care scot aerul din pungă prin lateral, clemă sigilează punga la temperaturi ridicate, aparate de vidat cu duză retractabilă.

Pentru acasă cele cu clemă sau cele cu duza retractabilă ar fi o alegere excelentă. Să nu uităm nici de aparate de vidat cu pompă manuală sau de aparatele profesioniste pentru afaceri cu cameră presurizată.

 • Puterea

Influenţează direct performanţele aparatelor de vidat. În general vei găsi aparate de vidat cu puteri între 130-200 waţi, dar poţi cumpăra şi aparate cu puteri mai mari, spre 300 waţi.

Cu cât este mai mare puterea, cu atât va fi mai eficient şi aparatul. Prezenţa regulatorului de putere este foarte importantă pentru a putea să ai o reglare uşoară în funcţie de alimentele vidate, procesul să fie mai rapid sau mai lent.

 • Capacitatea pompei

Este importantă dacă ai de gând să videzi legume. Cu cât este mai mare capacitatea pompei, cu atât vei avea o cantitate de aer extrasă mai mare. Vei avea nevoie de aparate de vidat cu un număr de bari de 0.75 bari şi chiar de 0.90 bari.

O presiune mai mare va însemna şi o vidare mai bună. Contează şi puterea absorbită şi puterea de aspirare, trebuie să fie mai mari pentru afacerile care ambalează mâncare. Puterea absorbită va varia între 90 şi 2400W, puterea de aspirare poate fi şi de 10-20 litri pe minut, cu cât mai mare cu atât mai bine, termini mai rapid de vidat.

 • Simplitatea folosirii

Ai nevoie de aparate de vidat simple şi eficiente, uşor de folosit. Le vei căuta mereu pe cele care sunt mai simplu de utilizat şi într-un timp cât mai scurt.

Zgomot, alimentare şi dimensiunea aparatului, importante când alegi aparatele de vidat pentru bucătăria ta

 • Opţiunile de alimentare

Va fi de dorit să cumperi aparatele de vidat care au şi regulator de viteză pentru ambalare, cele care te lasă să speli anumite piese, părţi din aparat şi la maşina de spălat vase, dar şi cele care au suporturi pentru role, recipiente, accesorii diverse. Nu investi în aparatele de vidat cu funcţii pe care nu le vei folosi niciodată.

 • Zgomotul produs

Te vei orienta spre aparate de vidat cu o valoare în decibeli care nu depăşeşte 65 dB. Dacă discutăm de aparate de vidat profesionale nivelul de decibeli va fi de 80dB care este încă tolerabil, dar nu pe o perioadă prea lungă de timp.

 • Dimensiunea aparatului de vidat

Dacă foloseşti în scop profesional aparatul de vidat dimensiunile pot fi mai mari şi greutate va fi mai mare. Este bine să ţii cont şi de locul unde va sta aparatul, de cât de des îl vei folosi şi dacă este nevoie să îl transporţi în altă cameră pentru anumite procese de vidare.

 • Pungile de sigilare în vid

Primeşti cu aparatul de vidare şi nişte pungi de vidare. Unele aparate folosesc role de pungi, altele pungi simple. Dacă vrei să ai versatilitate şi durată de viaţă mai mare alegi aparatele de vidat cu pungi de ambalare în vid cu orificiu de vidare. Ai la dispoziţie şi pungi fără supapa, şi ele sunt bune la aparatele de vidat clasice.

 • Timpii de aşteptare

Alege aparatele de vidat care au timpi de aşteptare reduşi, sub 10-15 secunde între ciclurile de vidare.

 • Brandul producător şi garanţia

Ai nevoie de garanţie cât mai mare, 2 ani sau chiar 5 ani, dar şi de un producător cu experienţă şi un brand popular pentru o calitate excelentă a aparatelor de vidat. Investeşte mai mult în aparatele de calitate pentru vidat şi alege brandul care are o reputaţie excelentă pe piaţă.

 • Funcţiile speciale

Optezi pentru un aparat de vidat pentru bucătăria ta şi în funcţie de funcţiile speciale de care ai nevoie. Alegi aparatele de vidat cu etanşare moale, extracţia aerului, marinare rapidă, sudare şi etanşare pentru alimente uscate, umede. Ai putea lua în considerare şi prezenţa vitezelor diferite de extracţie a aerului din pungi, sudarea dublă, prezenţa unui display smart, tactil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *